A csontnövekedés kulcsfontosságú időszaka
Gyermek- és serdülőkorban a testmagasság sokkal gyorsabban nő, mint a csontok ásványianyag-tartalma, ami egyrészt magyarázza a csonttörések magas számát ebben az életkorban, másrészt arra is felhívja a figyelmet, hogy milyen fontos a megfelelő étrend és a fizikai aktivitás a késői tinédzser években, írja a JAMA Pediatrics tanulmánya.

A késői tinédzser évek igen fontos időszakot jelentenek a csontok ásványianyag-tartalmának növelése szempontjából, még azután is, hogy a serdülő már elérte végleges testmagasságát, írják a Children's Hospital of Philadelphia gyermekgyógyászai által vezetett kutatók (Shana E. McCormack és munkatársai: Association Between Linear Growth and Bone Accrual in a Longitudinal Assessment of a Diverse Cohort of Children; JAMA Pediatrics). A tanulmány bemutatja, hogy a csonttömeg 10%-a a testmagasság növekedésének befejezése után épül be a tinédzserek csontjaiba.

A vizsgálat a Bone Mineral Density in Childhood Study adatain alapul, ami 2002 és 2010 között 2000 egészséges gyermek csontnövekedését követte, és többek között arra is fényt derített, hogy a csontok hossznövekedése és a csontok ásványianyag-tartalmának növekedése a csontváz különböző helyein igen különböző ütemben zajlik, továbbá, hogy serdülőkorban a magasság sokkal gyorsabban nő, mint az ásványianyag-tartalom. Ez magyarázhatja, hogy a felnőttkor elérése előtt a gyermekek 30-50%-a esetében következik be csonttörés.

A kutatók egy tavalyi vizsgálatukban azt is kimutatták, hogy a nagy igénybevételt jelentő súlyemelő gyakorlatok a genetikailag csonttörésre hajlamos gyermekek esetében is képesek javítani a csontok erejét (Physical activity benefits the skeleton of children genetically predisposed to lower bone density in adulthood; Journal of Bone and Mineral Research).

Mint a kutatók kifejtik, egy ideje már ismert, hogy a gyermek- és serdülőkori megfelelő táplálkozás és testmozgás, ami maximalizálja a csontok egészségét, védő hatású az idősebb életkorban kialakuló csontritkulással szemben, a jelen vizsgálat pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a késői tinédzser évek kulcsfontosságú időszakot jelentenek a csontnövekedés szempontjából.
 
Dr. Kazai Anita

(forrás: MedicalOnline)
 
Bemutatkozik: Dr. Aranyoss Katalin
ugrás az előző oldalra - ugrás a főoldalra

Címünk:
2440 Százhalombatta, Gesztenyés út 10.

Levelezési cím:
2441 Százhalombatta, Pf.: 69

Központi telefonszámok: +36-23-354-202,
+36-23-354-522

(információk rendelésekről, előjegyzés kérése, betegtájékoztatás)

Recepció: +36-23-540-656

(információk rendelésekről, előjegyzés kérése, betegtájékoztatás)

Központi email: szazhalom@mail.battanet.hu