A korai kopaszodás a szívbetegségek egyik rizikófaktora lehet
A 40 éves kor alatti férfiaknál jelentkező kopaszodás, illetve korai őszülés nagyobb kockázati faktort jelent a szívbetegségek terén, mint az elhízás.

Az Európai Kardiológiai Társaság több mint 2000 fiatal férfi bevonásával készült kutatása szerint nagyobb arányú a korán kopaszodó vagy őszülő férfiak között a koszorúér-betegségek száma az egészséges hajjal rendelkező férfiakhoz képest.

A kutatók 790 olyan 40 év alatti férfit vizsgáltak, akiknek koszorúér-betegségük volt. A kontrollcsoport pedig 1270 hasonló korú, egészséges férfiból állt.

A kutatók az összes résztvevő kórelőzményét bekérték, majd a kopaszodás mértéke, illetve a megjelenő ősz hajszálak mennyisége alapján rangsorolták őket. Ezt követően összevetették az eredményeket a szívbetegség tüneteinek súlyosságával.
Új rizikófaktor – érdemes figyelembe venni

Kiderült, hogy a szívbetegségben szenvedő férfiak 50 százalékánál jelentkeztek a korai kopaszodás vagy őszülés tünetei, míg az egészséges férfiakból álló kontrollcsoport tagjainál ez az arány mindössze 30 százalék volt. A korán kopaszodó férfiak esetében tehát a szívbetegségek kialakulásának kockázata több mint ötszöröse a kontrollcsoportéhoz képest.

Az elhízás ezzel szemben – mely az egyik legjelentősebb rizikófaktora a szívbetegségeknek – csak négyszeresére növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.

„Az egyik oka ennek a biológiai öregedés folyamata lehet, amely bizonyos betegeknél gyorsabb, és ez megmutatkozik a haj elváltozásaiban is” – mondta dr. Kamal Sharma, a kutatás vezetője.

„Korábbi kutatások is találtak már hasonló összefüggéseket – mondta Alun Hughes, a London Egyetem professzora. – A korai kopaszodást és őszülést az öregedéssel járó DNS-károsodás indikátorának tekintették. Továbbá, mivel a szőrtüszők az androgének – mint például a tesztoszteron – célpontjai, a kutatók arra gyanakodtak, hogy a férfiak korai kopaszodása az androgénekre adott válaszok közötti különbségre utal, és ezáltal növelhetik a szívbetegségek kockázatát.”

A 2013-as kutatás szerint, melyben közel 37 000 japán férfit vizsgáltak meg, a korán kopaszodó férfiaknak 32 százalékkal nagyobb az esélyük a szívkoszorúér-betegségekre. Egy 2014-es kutatás pedig, melyben 10 885 dán férfi vett részt, a korai őszüléssel kapcsolatban állapították meg, hogy az egyéb kockázati tényezők figyelembe vételével együtt előre jelezheti a szívbetegségeket.

„Ha egy férfi a korai kopaszodás vagy idő előtti őszülés tüneteit tapasztalja magán, akkor extra figyelmet kell szentelnie a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos kivizsgálásokra, mindemellett életmódbeli változtatásokra – egészséges táplálkozásra és rendszeres testmozgásra –, illetve megfelelő stresszkezelésre van szükség” – mondta dr. Dhammdeep Humane, az ENSZ Mehta Kardiológiai és Kutató Központjának kutatója.
 
Forrás: BBC
 
Bemutatkozik: Dr. Korkes Ildikó
ugrás az előző oldalra - ugrás a főoldalra

Címünk:
2440 Százhalombatta, Gesztenyés út 10.

Levelezési cím:
2441 Százhalombatta, Pf.: 69

Központi telefonszámok: +36-23-354-202,
+36-23-354-522

(információk rendelésekről, előjegyzés kérése, betegtájékoztatás)

Recepció: +36-23-540-656

(információk rendelésekről, előjegyzés kérése, betegtájékoztatás)

Adatvédelmi szabályzat: letölthető innen!

Központi email: szazhalom@mail.battanet.hu