Egészségünknek a téli időszámítás a jó
Az óraátállítás megszüntetése alvás-egészségügyi szempontból pozitív fejlemény, írja a Napi.hu a Magyar Alvás Szövetségre hivatkozva.

Az alvás és az ébrenlét évezredeken át kialakult természetes ritmusának a mesterséges (intézményes) megzavarása az emberi szervezetre negatívan ható fáziseltolódási következményekkel jár. A 2017. évi élettani Nobel-díj, a baleseti statisztikák és még sok minden más is arra tanít bennünket, hogy az eredeti, az időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legészszerűbb döntés élettani, egészségügyi szempontból – közölte a Napi.hu a szervezet álláspontját.

Hozzátették, hogy évezredek óta élünk ebben a rendszerben, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg – idézik G. Németh Györgyöt, a Magyar Alvás Szövetség elnökét, aki szerint olyan nemzetközi és nemzeti állásfoglalások, javaslatok és intézkedések szükségességesek, amelyek figyelembe veszik például a gyermekek és a fiatalok kora reggeli kényszer ébresztésének  (bölcsődei, óvodai, iskolai korai műszakkezdés) káros hatásai, az elalvásos közlekedési balesetek megelőzését, valamint a kora délutáni pihenés (a mediterrán országokban  gyakorlatnak számító szieszta) életmódra gyakorolt egészségügyi következményeit.

Egyelőre vita tárgya, hogy melyik tagállam, melyik számítást válassza, a télit vagy a nyárit. A magyar kormány egyelőre nem döntött.

(forrás: Napi.hu)
 
Bemutatkozik: Dr. Beke-Martos Éva
ugrás az előző oldalra - ugrás a főoldalra

Címünk:
2440 Százhalombatta, Gesztenyés út 10.

Levelezési cím:
2441 Százhalombatta, Pf.: 69

Központi telefonszámok: +36-23-354-202,
+36-23-354-522

(információk rendelésekről, előjegyzés kérése, betegtájékoztatás)

Recepció: +36-23-540-656

(információk rendelésekről, előjegyzés kérése, betegtájékoztatás)

Központi email: szazhalom@mail.battanet.hu