Túl az ezrediken
Az ezredik visszéroperációt végezte el dr. Németh Ákos a Százhalom Egészségügyi Központ egynapos sebészetén februárban. Az érsebész szakorvossal a betegség hátteréről, megelőzéséről, kezeléséről, valamint százhalombattai szakmai tapasztalatairól is beszélgettünk.

Dr. Németh Ákos 1978-ban végzett a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. 1982-ben sebészetből, majd 1990-ben érsebészetből tett szakvizsgát. Hasi sebészként dolgozott a Baja Városi Kórház sebészetén, a mohácsi kórházban és Budapesten, a Jahn Ferenc Kórházban. Az érsebészetet 1987-ben tanulta ki, amikor a Budai MÁV Kórház érsebészeti osztályára került. A váltásra az új munkahely miatt volt szükség, de nem bánta meg, mert nagyon megszerette ezt a szakmát, amelynek végül specialistája lett.
Alapító szakorvosként vett részt az ország első egynapos sebészetének indításában, Budaörsön 2004-ben, majd ugyancsak alapítóként kapcsolódott be a Százhalombattán 2007-ben, Érden 2011-ben, Szentendrén pedig 2012-ben felállított egynapos sebészetek munkájába.

Jelenleg is ezen a négy helyen dolgozik, a régió egynapos visszérműtéteinek legnagyobb részét ő végzi, amely évi négyszáz operációt jelent. Tagja a Német Sebészeti, a Magyar Angiológus és Érsebészeti, valamint a Magyar Egynapos Multidiszciplináris Sebészeti Társaságnak.

A visszérműtét kifejezetten olyan operáció, amely méretétől függetlenül elvégezhető egynapos ellátás keretében. A műtét ideje az érintett terület kiterjedésétől függ, de akár másfél órás operációt is el lehet végezni az egynapos sebészeten, ha a beteg állapota lehetővé teszi. Ennek köszönhető, hogy ezen a szakterületen az egynapos sebészetek gyakorlatilag kiváltották a kórházi ellátást, amely a páciensek számára is igen kedvező változás – hangsúlyozta Németh doktor.

A műtét mellett szól a nehézlábérzés, a feszülés - főként este -, a fájdalom, az égés, a viszketés és nem mellesleg az esztétikai panaszok. Krónikus vénás elégtelenségről beszélhetünk, ha fennállnak a panaszok, de nem látszanak a visszerek. Ez esetben gyógyszerekkel, kenőccsel, gyógyharisnyával történik a kezelés, illetve az állapotromlás megelőzése. Az operációt akkor is támogatja a TB, ha valakinek nem okoz kellemetlen tünetet a visszértágulat, de csúnya a lába.

A visszér – ahogyan a köznapi nyelvben említjük – a visszerek kitágulását jelenti. Kialakulásában jelentős szerepet játszik a genetika, az álló munka – gyakori például a fodrászok, szakácsok, pedagógusok, sebészek körében -, a szülések száma, a női nemi hormonok, így a fogamzásgátlók is. A nők eleve hajlamosabbak a visszértágulatra gyengébb kötőszöveteik miatt.

A kezeletlen visszértágulat begyulladhat, és - főként nyáron – felületes trombózist okozhat, amely az esetek egy részében mélyvénás trombózishoz vezethet.

A betegség megelőzésében hatékony lehet a gyaloglás, a biciklizés és az úszás, de minden olyan mozgás, amely az erek rázkódásával jár, vagyis a futás, a tenisz, a pingpong, a fallabda, illetve a néptánc károsan hat az érfalakra. Jótékonyan hat a leterhelt visszerekre az antigravitáció. Németh doktor ajánlani szokta, hogy aki sokat áll, munka után "feküdjön neki a falnak" és tíz percig gyertyában tartsa a lábait. Lefekvés előtt ez hozzájárulhat a pihentető, tünetmentes alváshoz is, a visszerek ugyanis ilyenkor kiürülnek.

Fontos tudni, hogy a lábak éjszakai feszülése, görcse nemcsak a magnéziumhiány, hanem a visszértágulat, illetve -gyulladás jele is lehet. A belső erek tágulatát nem lehet műteni, mert azokra a szervezetnek szüksége van, de a külsők nagy mennyiségben eltávolíthatók. Ezért nem kell aggódnia annak, aki már több ilyen operáción is túlesett.
A társadalombiztosítás csak a szabad kézzel, hagyományosan végzett műtétet támogatja, a drága új megoldásokat, amilyen a lézer, a rádiófrekvencia, illetve a ragasztás, nem. Egy figyelmesen elvégzett hagyományos operációval azonban ugyanolyan jó eredményt lehet elérni.

A műtéti technológia sokat változott az elmúlt évtizedekben. Míg a ’80-as években hat hétig is tartott a lábadozás, jelenleg a legnagyobb visszérműtét után sem kell egy hétnél tovább otthon maradni.

Dr. Németh Ákos minden tekintetben kiemelkedően jónak tartja a százhalombattai egynapos sebészet feltételeit. Bár mind a négy munkahelyén elégedett a szakmai teammel, ha "válogatott csapatot" kellene összeállítania, műtősnő poszton biztosan a battai Zsigó Krisztinát, koordinátorin pedig Bihariné Szilágyi Erzsébetet választaná. A részleg valamennyi munkatársa úgy dolgozik, hogy mellettük a sebész "valóban primadonna" lehet, professzionális szakmai hátteret biztosítanak a munkájához.
 
Forrás: Hírtükör Online
 
ugrás az előző oldalra - ugrás a főoldalra

Címünk:
2440 Százhalombatta, Gesztenyés út 10.

Levelezési cím:
2441 Százhalombatta, Pf.: 69

Központi telefonszámok: +36-23-354-202,
+36-23-354-522

(információk rendelésekről, előjegyzés kérése, betegtájékoztatás)

Recepció: +36-23-540-656

(információk rendelésekről, előjegyzés kérése, betegtájékoztatás)

Központi email: szazhalom@mail.battanet.hu