A szoptatás világhete 2019
Idén augusztusban 27. alkalommal ünnepeljük meg a Szoptatás Világhetét. Az esemény koordinálását a World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) végzi. Ez a nemzetközi szervezet minden évben kiválasztja év témáját és jelmondatát, hogy újra és újra felhívja a figyelmet a szoptatás fontosságára.

Miért is fontos a szoptatás? Mert jótékony hatással van mind az anya, mind a baba egészségére, rövid és hosszú távon egyaránt. Mert nem kerül pénzbe és nem termel hulladékot, szemben a tápszerekkel. Emellett a szoptatás – ha befektetésként tekintünk rá – az egyik leghatékonyabb életmentő stratégia, ugyanis nemcsak egészségesebbé tesz, hanem összességében a társadalalom és a gazdaság fejlődéséhez is hozzájárul. Habár a szoptatás kezdeményezése világszinten relative magas, a 6 hónap alatti babáknak csak 40%-a kizárólagosan szoptatott, 24 hónaposkorig pedig csak 45% szopik a nemzetközi ajánlások ellenére is. A nem-szoptatás pedig nemcsak alacsonyabb intelligenciával hozható összefüggésbe, hanem jelentős gazdasági veszteséggel is jár.

Az idei év jelmondata – A szoptatás sikere mindannyiunkon múlik!

A szoptatás ugyanis csapatmunka. Noha a szoptatásban az édesanyák szerepe elsődleges, a férjek, partnerek, családok, munkahelyek és közösségek szoros támogatásával a szoptatás sikeresebbé válhat. Az idei kampány arra szólít fel mindannyiunkat, hogy olyan támogató környezetet hozzunk létre, amely segíti a szülőket szoptatási céljaik elérésében. A támogató környezet kialakításához elengedhetetlen többek között a szülők és családok korszerű szoptatási ismeretekkel való ellátása, az egészségügyi szakemberek továbbképzése, bababarát közintézmények, munkahelyek és egészségügyi intézmények létrehozása. A 2019-es kampányban kiemelt szerepet kapnak az édesapák. Bíztassuk és támogassuk őket abban, hogy ugyanolyan mértékben vehessenek részt családjuk, gyermekeik életében, mint az édesanyák!

További információ: worldbreastfeedingweek.org

A Szoptatás Világhete alkalmából a Szoptatásért Magyar Egyesület és a La Leche Liga Magyarország együtt szervezi meg immár hagyományosan a „Séta a szoptatásért” elnevezésű rendezvényét, amelyre minden érdeklődő várandós édesanyát, apró és nagy gyermeket, kis- és nagycsaládot, édesapát, nagymamát és nagypapát, rokont szeretettel várunk! A program alatt gyermekfoglalkoztatással, ingyenes szoptatási tanácsadással várjuk a résztvevőket!

Időpont: 2019.08.03. szombat 16 óra Helyszín: Budapest Városliget

Találkozó a Széchenyi fürdő földalatti megállónál lesz 15.45-16:00 óra között. Innen sétálunk majd a Városliget másik oldalára a Vajdahunyad vára mellett, a Nagyrét irányába. A bal oldalon, a fák alatt terítjük le pikniktakaróinkat, ahol minden adott egy kellemes, családi délután eltöltésére.

Program:

16.00-16.30 Séta

16.30 Megnyitó

16.45 SzME irodalmi és rajzpályázat eredményhirdetése

17.00-18.00 “Pokrócos beszélgetés” LLL és IBCLC szoptatási tanácsadókkal Orsovai Szilvia: Apaság és szoptatás, Schneiderné Diószegi Eszter: Hogyan vegyük igénybe családunk segítségét? Dr. Sztahovits Petra: A szoptatás sikere mindannyiunkon múlik – közös felelősségvállalás a primer prevenció érdekében

18.00 után Tombola eredményhirdetése

(forrás: Szoptatásért Magyar Egyesület, La Leche Liga Magyarország)
 
ugrás az előző oldalra - ugrás a főoldalra

Címünk:
2440 Százhalombatta, Gesztenyés út 10.

Levelezési cím:
2441 Százhalombatta, Pf.: 69

Központi telefonszámok: +36-23-354-202,
+36-23-354-522

(információk rendelésekről, előjegyzés kérése, betegtájékoztatás)

Recepció: +36-23-540-656

(információk rendelésekről, előjegyzés kérése, betegtájékoztatás)

Központi email: szazhalom@mail.battanet.hu