Mészner Zsófia a gyermekek oltásáról
 Azokat is bátran oltassák be a szüleik, akik már átestek a koronavírus fertőzésen – javasolja a Népszavában Mészner Zsófia infektológus.

 – A gyerekek általában jól viselik az oltásokat, de a Pfizer szóban forgó vakcinája minden életkorban a legjobban tolerálhatók közé tartozik – mondta a Népszavának Mészner Zsófia védőoltás-specialista. – A koronavírus-elleni oltásukat az indokolja, hogy a gyerekeknek emberi joguk: ha van lehetőség a megelőzésre, akkor ne kelljen megbetegedniük. Hozzátette: bár nem ők azok, akik a covidban a leggyakrabban és a legsúlyosabban megbetegszenek, de azért a gyerekeknél is lehet súlyos következménye a fertőzésnek. Kialakulhat akár egy sokszervi gyulladás, ami intenzív ellátást igényel, vagy a poszt-covid tünetegyüttes is érintheti őket súlyos formában.
 
A szakember szerint ez a védőoltás különösen ajánlott a fokozott kockázatokkal élőknek, a túlsúlyosaknak, illetve az anyagcserebetegségekkel küszködőknek, ezek között is kiemelten a cukorbetegeknek. Arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha valakit úgy oltanak be, hogy nem tudja, volt-e, vagy éppen zajlik-e nála egy tünetmentes covid-fertőzés, a szakember azt válaszolta: élő kórokozót ez az oltóanyag nem tartalmaz, ennél fogva különösebb bajt nem lehet okozni vele.
 
Mészner Zsófia elmondta: minden gyerek azt az oltóanyagot kaphatja, ami az aktuális életkorának megfelelően jár neki, azaz aki még nem 12 éves, az a harmad adagot kapja, és ha a két oltás között időközben elmúlik 12 éves, akkor megkaphatja a nagyobb adagot.
 
Korábban úgy tűnt, hogy a gyermekeknél két oltás után is eléggé tartós a védettség. Azonban egy nem régi szakmai testületi megállapodás alapján az egyébként egészséges 12-18 évesek is, ha szeretnék, megkaphatják a harmadik oltást.
 
(forrás: Népszava)
 
Bemutatkozik: Dr. Kis Anikó
ugrás az előző oldalra - ugrás a főoldalra

Címünk:
2440 Százhalombatta, Gesztenyés út 10.

Levelezési cím:
2441 Százhalombatta, Pf.: 69

Központi telefonszámok: +36-23-354-202,
+36-23-354-522

(információk rendelésekről, előjegyzés kérése, betegtájékoztatás)

Recepció: +36-23-540-656

(információk rendelésekről, előjegyzés kérése, betegtájékoztatás)

Központi email: szazhalom@mail.battanet.hu